понеділок, 19 листопада 2012 р.

Лютер про гріх

Внаслідок перекладу усієї Біблії Мартін Лютер повністю дізнався про владу гріха, яка живе глибоко в кожному з нас, як він пише:
“Ви повинні знати, що Христос тут має на увазіі не видиме життя і поведінку людини, які світ може оцінити і засудити; натомість Він звертається до самої суті, а саме: до серця людини, яке є прешоджерелом і першопричиною основних гріхів: неправдивого поклоніння, богозневаги, невірства, непокори, гріховної хтивості, спротиву Божій заповіді й того, що Св. Павло називає “думкою тілесною”, “ворожнечею проти Бога” іі нездвтністю “коритися Законові Божому” (Рим. 8:7). Це стовбур і корінь всіх наших гріхів; це є, фактично, огидне безчестя, успадковане від Адама в Раю”.
 ЗЛІ ПЛОДИ ГРІХА ВИРОСТАЮТЬ ЗІ ЗЛОГО КОРЕНЯ
Якби не цей гріх, то не було б ніяких крадіжок, убивств, перелюбу тощо. Отже, світ бачить ці зовнішні прояви зла; він навіть вражається і журиться через таку гріховність людей. Але він не знає джерела біди. Він бачить струмок, але не джерело, яке живить струмок; плоди і листя, що розростаються з гріховного дерева, а не коріння. Тоді світ намагається виправити ситуацію, стирмати зло і зробити людей благочестивими, видаючи закони і накладаючи покарання. Але незважаючи на те, як довго він опирається, ніщо не допомагає. Він може загатити струмок, але джерело залишається недоторканим; він може зрізати пагін, але коріння залишиться непошкодженим”.
ВАШІ ЩОДЕННІ НЕВДАЧІ МОЖНА ЗЦІЛИТИ ЛИШЕ В КОРЕНІ!

“Байдуже, як довго людина опирається, вдосконалюється і зцілюється зовні, стовбур, коріння і першоджерело все ще залишаються всередині. Передусім потрібно спинити джерело  і позбавити дерево кореня, інакше ви можете зупинитися і стриматися в одному місці й виявити, що зло пробивається і виринає в десяти інших [місцях]. Зцілення повинне починатися з кореня, інакше ви можете постійно намазувати цілющі мазі й накладати пластирі; розпад і загнивання всупереч усьому продовжуватимуться і погіршуватимуться. Коротко кажучи, досвід вчить, і світ повинен визнати, що неможливо стримати навіть великі зовнішні вади, незалежно від того, наскільки старанно людина намагається стримати і покарати їх, що дійсно потрібно робити. Ще менше може світ забрати гріх, який є в людській природі і є дійсно основним гріхом, невідомим для світу” 

Немає коментарів:

Дописати коментар